top of page

Cursa Xavi Magraner 2022

Com ja és tradicional per les dates nadalenques, i en col•laboració amb La Marató de TV3, hem celebrat ja la vuitena edició de la cursa Xavi Magraner. Enguany també de manera virtual. Hi hem participat alumnes, professors i familiars. L'any vinent a per la novena edició! La participació ha esta, com sempre, multitudinària, entre l'alumnat, el professorat i els membres del PAS.

Aquesta cursa té l’objectiu de recaptar diners per a la Marató de TV3, que aquest any destinarà els guanys a la investigació de les malalties cardiovasculars. 

El nom de la nostra cursa preténs er un homenatge del Xavi Magraner, professor d’educació física del centre durant dècades i un membre molt estimat per tota la comunitat educativa. 

IMG_20191217_124457.jpg
IMG_20221111_090539.jpg

El coordinador pedagògic del centre, el Miquel Arcas, és un dels organitzadors de la cursa Xavier Magraner del 2022. A la revista, hem volgut entrevistar-lo per conèixer 

com ha estat l'organització i el resultat d'aquesta iniciativa, vinculada a la Marató de TV3 i a l'homenatge i record d'un professor d'educació física molt estimat del centre, en Xavi Magraner.

​

Com vau decidir posar el nom d’en Xavi per a aquesta cursa?

Precisament pel motiu d’una desgracia, la seva mort. Ell era una persona molt dinàmica que fomentava molt tota la part de l'institut, de l'esport i de la vida saludable. La cursa de la Marató té aquestes idees d'unió, de pinya, d'anar tots a la

Boca de la Mina. És emotiu perquè tota la comunitat educativa fem una única activitat amb un punt lúdic i amb un ambient molt agradable i, per una altra banda, fem vida saludable, esport. Podríem dir que aquestes són les característiques d’en Xavi. I d'aquí ve que pensem que, si ell pogués triar una activitat a dur a terme, seria una cursa com aquesta.

​

Era molt estimat en Xavi?

Moltíssim, pels companys, per l'alumnat. De fet, ell era nascut en Mallorca, i, quan ens va deixar, va haver una cerimònia allí i després a Reus. Aquí hi van assistir molts alumnes i exalumnes. Va ser molt emotiu i molt dur. 

 

Te'n recordes del professor Miquel Paton? Li vau fer algun homenatge especial? Sí, quan va morir, el curs següent, els nens de primer li van dedicar un treball seguint el patró dels seus dibuixos.                                                                                                                          

Tots els anys la cursa es va fer a la Boca de la Mina?

L’única vegada que ha estat canviada ha estat pel tema de la pandèmia. La cursa ha anat creixent des d’una caminada fins a la Boca de la Mina i, després, s’ha professionalitzant cada vegada més. S’ha millorat a nivell de recursos, de difusió (publicitat). Abans era com una cursa d’anar per casa. Però, clar tenint en compte que movem a més de 1000 persones, doncs ha agafat força. Ara participen l’Ajuntament, protecció civil... Hi ha tot un munt d’infraestructura envoltant la marató. Per fer-la hi ha moltíssima feina al darrere permisos, documentació…

​

I quins requeriments hi ha per fer la cursa? Per exemple, a primer recordo que ens van fer un examen per poder participar a la marató?

Hi ha dos nivells, un en què pots anar caminant i un altre que és més exigent i pel qual no tots estem preparats. Per això, els professors d’educació física fan aquesta prova per dir-te si pots participar a la part de córrer, perquè alguna vegada hem tingut algun sustillo amb algun alumne. 

​

No hi va haver cap any en què es va canviar de data?

Un dels dies de la cursa va ploure i la vam canviar al març. Vam haver demanar tota la documentació de nou. És l'única vegada que la vam passar al març. I per la pandèmia no vam voler deixar de fer aquest acte simbòlic, i el vam convertir en una cursa més personal. Cadascú feia el recorregut que ell pogués. Es fa la foto de record, la envia a un espai conjunt i és una manera simbòlica de participar a la cursa de l’institut.

 

En els anys que es feia a la Boca de la Mina hi va haver premi per al guanyador?

Ha anat millorant amb els trofeus i les medalles, i fins i tot hi ha una ceremònia. Sempre venia un representant de la Conselleria d’Esport per donar aquests premis i una vegada va venir el alcalde.

 

Hi segueix tenint tanta participació, sent digital?

Sorprenentment hi segueix participant molta gent sense ser en grup. Entre el jovent cada vegada sou més esportius, amb una vida més saludable. Per exemple, feu molt més esport del que jo feia a la vostra edat. Però sorprenentment hi ha molta participació a la cursa virtual. Comparant el que fèiem a la Boca de la Mina (unes mil persones més o menys), a la cursa virtual hi ha hagut una participació de 500, més o menys la meitat.

Entrevista al Miquel Arcas

bottom of page